Menabur Harapan Menuai Impian


*Cerkong (Cerite Setungkong)

menabur harapan menuai impian, warta kayong, kalbar

Oleh: Hasanan

Jam di dindeng menunjokan pukol 04.10 WIB. Namon Andi udah terjage sejak 1 jam sebelumnye. Melakukan shalat malam, belaja dan shalat suboh ketike sampai waktunye. Pekerjaan selanjutnye, membantu’ emaknye mengemaskan jaja’ (kue) untok dititipkan ke warong-warong, sebagai penghasilan tambahan keluargenye.

Tepat jam 6, biasenye Andi udah berangkat ke sekulah. Sebab, sekulah dari rumah Andi lebih kurang 2 KM. Ape gi’ ke sekulah bejalan kaki sambel bawa’ jaja’ untok dititepkan di warong/kedai, tentu perlu waktu nang cukop untok bise tibe di sekulah tepat waktu. Inilah kebiasaan sehari-hari Andi.

Andi temasok tulang punggong keluargenye. Maklom, die merupekan anak sulong. Sementare umo emaknye udah ndak mude agi’, 50 taon dah jalan, dan sereng saket-saketan pula’. Die pon punye adek betina’ yang maseh kecik pula’, baru berumo 10 taon. Sementare apaknye udah meninggal 5 taon nang lalu. Tentu bukanlah hal mudah bagi keluarge Andi, nang idopnye pas-pasan secere ikonumi.

Andi nang bername lengkap ‘Andi Sastra Admaja’, bukanlah anak cigeng dan suke ginsi sebagaimane kebanyakan biak mude sekarang. Balek sekulah Andi bukan dudok manes bepangkuk tangan. Macam-macam kerje pon die lakukan, demi memebuhi kebetuhan keluargenye. Demi mengejar cite-citenye.

Kadang Andi kerje ikot urang nyemen. Kadang ga’ ikot urang betukang rumah, dan laen-laen. Prnsipnye, yang penteng halal. Tak lupa’ ga’, tiap hasel kerjenye, sebagian die tabong, sebagian diberekan ke emaknye untok belanje keperluan rumah tangge mereke. Dan sebagian gi’ untok memenoh e’ keperluan sekulahnye.

Andi pon bukan sekedar anak nang pinta dan rajen ja’. Tapi die pon aktep dan suke ga’am dalam kegiatan susial. Kerne, udah menjadi bagian dari prinsep idopnye, bahwe kite idop ni perlu urang laen. Kalo’ kite dah ndak peduli, siape gi’lah yang haros peduli. Sehingge, bile die ndak ade dalam kegiatan masyarakat, make urang-urang akan betanya’, kemene die. Pukoknye, kehadiran Andi tu bena-bena diharapkan. Kerne die selalu peduli dan membere’ manpaat untok urang laen disekelilengnye.

Di masayarakat, Andi merupekan Ketue Remaje Masjed di kampongnye. Jadi, ndak heran banyak kegiatan kegamaan nang dilakukannye. Seperti pengajian, ngajar ngaji, Yasinan kelileng malam Jum’at, dan melakukan bebagai pelumbaan keagamaan, demi untok memotivasi biak-biak di kampongnye. Sehingge regenerasi Islam tetap jalan, pikernye. Ape gi’ die ngaji pon pandai dan suarenye bagos. MTQ tingkat satu kabupaten udah dalam tangannye.

Cume satu hal nang membuat Andi siket kecewe. Saat ikot MTQ tingkat provinsi, die cume bise dapat ringkeng 3 ja’. Tapi hal itu ndak membuat die putus ase. Die terus mengasah kemampuannye dalam hal tilawah. Sehingge taon berikotnye, die bise dapat jaure satu tingkat provinsi. Teros menjadi duta provinsi untok ikot lumba’ MTQ tingkat pusat, walaupon hanye mendapat juare harapan.

Tapi buat Andi sekarang, bukan juarenye nang die pikerkan, walaupon juare 1 jadi harapannye. Namon, manpaat dan hikmahnye nang luar biase. Kerne, menjadi qari pon memiliki nilai tersendiri buat Andi. Selaen bernilai ibadah, juga memperpanjang silaturrahim dan mendapat rejeki tambahan ga’am buatnye.

Kesibokan Andi sebagai qari dan Ketue Remaje Masjed, ndak meninggalkan tugas pukoknye sebagai pelaja SLTA dan membatu urang tuenye. Di sekulahnye pon Andi termasuk anak nang berprestasi. Dari kelas X sampai kelas XI, die nang megang juare 1. Bahkan sejak SD dan SMP, die udah tebiase dengan juare kelas.

Di SMA-nye pon, Andi adelah Ketue Osis, nang aktep dengan program kesiswaannye. Jadi ndak hiran, guru-guru paleng suke dan dekat dengannye. Kerne, selain pinta, Andi temasuk mured nang santon dan ndak pernah melawan guru-gurunye. Satu hal gi’ nang menarik dari Andi, kelebehan nang die milek e’, ndak membuat die sumbong dan besak kepalak. Tapi die malah rendah ati dan maok bekawan ngan siapepon.

Kelebehan nang dimilek e’ Andi membuat kawan-kawannye banyak yang suke ngannye. Ape gi’ nang betina’ (cewek). Banyak betinak nang tegile-gile tuk dekat dan menawakan cinte ngan Andi, tapi Andi selalu menolaknye dengan alos. Kerne, die masih maok melanjutkan pendidikannye, dan ngeja cite-citenye ingin jadi Dosen Agama Islam, demi membahagiekan urang tuenye.

Seperti Sinta misalnye. Dare cante’ ndak ade bandeng gi’ di sekulahnye, sekaligos teman sekelasnye ni langsong nembak – ngungkapkan cinte dengannye. Tapi, dengan santon dan bersahabat Andi menolaknye,

“Saye ni lom siap becinte ngan siapepon lor e, dan saye ni ndak pantas dicinte e’ cewek secante’ Sinta tu, kecuali saye udah mapan nanti, kite bekawan tu udah bagos am dah,” ungkap Andi merendah. Walaupon kesal, Sinta tetap nerima’ keputusan/penolakan Andi.

Sebagai remaje nang beranjak dewase, bukan ndak tepike dibenak Andi untok dekat dan becinte ngan betina’ idamannye. Tapi Andi haros mampu nahan semue tu, kerne umonye maseh mude. Die ingat pesan/amanat urang tuenye. Dan kerne cite-citenye nang ndak buleh putos, hanye kerne urosan cinte nang lom saatnye.

Andi sada betol, bahwe pendidikan itu penteng, walaupon ndak mesti jadi pegawai. Die sada bene bahwe die ndak punye apak agi’. Sementare mak die pon udah ujo dan sereng saket-saketan. Adik die pon maseh kecik dan maseh SD. Die udah memikekan semue resikonye. Kalo’lah die lom ape-ape udah kenal cinte dan dekat ngan betina’, die yaken sekulahnye akan teganggu’. Cite-citenye bise putos tengah jalan. Lalu, siape gi’ nang bakal nguros emak dan biaye sekulah adeknye?

Seireng berjalannye waktu, ndak terase Andi udah dudok di kelas XII. Sebenta gi’ ujian, dan insya Allah akan tamat SMA. Ditengah kesibokannye bekerje membantu urang tue dan mengurus remaje masjed, Andi ndak lupa’ ngan kewajebannye untok belaja. Ape gi’ bebannye siket udah bekurang. Sebagai ketue Osis, posisinye udah digantikan adek kelasnye, kerne die udah kelas XII.

Dan untok sementare, aktivitasnye sebagai qari ditunda’ lok, hanye karne ingen mengurang e’ tanggong jawabnye dan pengen fokus belaja lok. Tapi kegiatan rutennye di remaje masjed tetap jalan. Sebab, bagi Andi mase depan generasi ni tanggong jawab kite semue. Mereke perlu tau ngaji, perlu semangat dan perlu di didek aga bise jadi generasi nang siap pakai.

Terbukti, kerje keras Andi dan kawan-kawannye di remaje masjed membuahkan hasel. Puluhan kawan sepejuangannye udah bise dan khatam ngaji dengan paseh. Bise ajan, bise shalat lima’ waktu. Bahkan ade ga’ nang dah bise jadi bilal muazen, bilal maraqi dan khateb. Walaupon ade diantarenye lom bise praktek langsong saat fardu Jum’at, kerne umonye ade nang lom cukop.

*****
Ujian ahe sekulah dan nasional udah selesai di ikot e’ Andi. Pengumuman kelulosan udah di depan mate. Satu hal nang jadi catatan positef buat Andi, kalo’ pon die lulos ujian, die lulos murni. Ndak ade ceritenye Andi haros nyintek atau nyiblak jawaban kawannye. Ndak ade sejarahnye Andi bebekal catatan kecik jawaban-jawaban untok menjawab soal ujian. Ape gi’ haros menerima’ atau membeli kunci jawaban soal nang ndak jelas kebenaran dan keabsahannye.

Itu semue, nurot Andi membudoh e’ diri’ sendiri’. Merupekan prilaku nang ndak jujo pade diri’ sendiri’. Meragukan kemampuan diri’ sorang. Atau, secare ndak langsong, kite telah mendidek diri’ kite menjadi orang nang malas dan bepike instan dalam memperoleh sesuatu. Termasok dengan jalan nang ndak senunoh.

Cam mane care kite nak lulos ujian, kalo’ belaja ja’ malas? Tapi asel ujian maok bagos, nilai maok tinggi, belajanye ungkang-ungkang kaki. Lucu ga’am kan? Maok berasel, haros berusahe dan kerje keraslah lok. Manelah bise, asel maok bagos, tapi usahe menuju bagos ndak maksimal. Atau udah tesantok barok tengadah. Atau bahkan dak ade usahe belaja same sekali.

Kalo’ udah tesantok barok tengadah tu, yaken ja’ bah, haselnye ndak akan maksimal. Utak kite nin memilek e’ keterbatasan. Ndak mungken bise merekam semue mate palajaran nang banyak dalam waktu nang singkat. Perlu proses ga’am. Ingat ja’ pepatah orang tue kite, ‘parang nang tumpol tu, kalo’ teros diasah lama’-lama’ akan tajam ga’am’. Gitu ga’am dalam nuntot ilmu atau belaja tu. Ndak ga’ bise sekaligos.

Tapi ndak seperti Andi. Saban ari, di lua jam sekulah, Andi nyempatkan diri’ untok belaja. Minimal satu jam sehari. Sebab tulah, usaha dan kerje keras Andi ndak sie-sie. Prestasinye membanggekan. Baek prestasi akademeknye, maokpon prestasi laennye.

Alhasel, pengumuman kelulosan ujian nasional, anak kampong nang misken ini, lulos dengan predikat nilai membanggekan. Bahkan die jadi juare utame, dengan nilai tetinggi di kabupatennye. Trus, juare kedua’ nilai tetinggi tingkat propinsi.

Tapi, ndak tepike dineak Andi kalo’ lulus nin die maok mencoret segaramnye. Maok pawai kebot-kebotan. Atau pesta nang ndak-ndak. Bagi Andi, itu pebuatan tercele dan misken manfaat. Maseh banyak mah care-care laen yang lebeh baek dari daripade besuko care cam nyan tu, pike Andi.

Kerne prestasinye, oleh pemerintah kabupaten tempat tinggalnye, Andi disuroh mileh fakultas mane nang die suke. Die mendapatkan pula’ beasiswa dari pemerintah kabupatennye. Seperti gayong besambot. Cite-cite Andi bena-bena tewujod. Harapan dan doe orang tuenye dikabolkan. Andi besujod suko. Tuhan telah mengabolkan doe-doenye.

Bakti Andi ke orang tue dan ketaatannye pade Tuhan, membuat jalan idopnye sepertinye mulos tanpa hambatan. Andi semakin yaken dengan kebesaran Tuhan dan hasel kesungguhan orang yang besunggoh-sunggoh dalam hal apepon.

Sumber Photo: https://www.google.co.id/search?q=google&client=firefox-a&hs=BzD&rls=org.mozilla:id:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=lo5DVb6ULcOSuASHz4DQCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=671#rls=org.mozilla:id:official&tbm=isch&q=animasi+naik+tangga

Posted on 1 Mei 2015, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: